De makers: Marieke & Vera 2017-09-28T17:34:05+00:00
De makers

De makers: Marieke & Vera

Eindelijk kruisen de wegen van illustrator Vera de Backker en verhalen­vertelster en –schrijfster Marieke Reehoorn elkaar. Dat resulteert in deze unieke verhalenwebsite van Toeloeloe en Harrie.

Vera de Backker maakt ruim 25 jaar illustraties en schilderijen. Ze houdt van werken met intense kleuren die ze door laag-over-laag techniek bereikt. Er zijn inmiddels een 40-tal prentenboeken van haar verschenen in binnen- en buitenland, zoals Koosje Koala, Bino en de dieren-prentenboekenserie ‘Zeg kleine…’.

‘Boeken maken vind ik echt geweldig. Van het eerste ideetje tot het boek in de winkel ligt is één groot avontuur. Het leuke is dat alles kan; je brengt de figuren tot leven. Je creëert een eigen wereld. Op deze website zie je de wereld van Toeloeloe en Harrie. Elke keer een nieuw avontuur, voor hun en voor mij!!!’

Marieke Reehoorn (Lilaluna Verteltheater) vertelt al bijna 15 jaar zelfgeschreven verhalen aan kinderen. Ze geeft voorstellingen op scholen, in bibliotheken en in de kleinere theaters.

‘Ik vind het heerlijk om een eigen fantasiewereld te creëren waarin ik de kinderen mee kan nemen. Een wereld waarin alles kan en alles mag. In mijn verhalen gebeuren dan ook vaak de meest gekke, spannende en leuke dingen. En het fijne is dat het altijd goed afloopt.’

‘Het is een feest om aan onze website en onze verhalen te werken. We worden ontzettend blij en vrolijk van Toeloeloe en Harrie. Er zitten nog zoveel leuke avonturen in ons hoofd.

De eerste verhalen van Toeloeloe en Harrie zijn inmiddels als voorleesboek te verkrijgen.

We zijn namelijk allebei dol op (prenten)boeken. Het internet is een prachtig medium, maar wij zouden absoluut niet zonder boeken kunnen.

We wensen alle kinderen en hun (groot)ouders heel veel voorlees-, kijk-, en luisterplezier en we hopen dat jullie net zo genieten van Toeloeloe en Harrie als wij.’

Toedeloe!

Vera en Marieke.

Onze missie

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat de fantasie/ verbeeldingskracht van kinderen aan het afnemen is. Eén van de oorzaken daarvan is het digitale tijdperk met veel games die steeds realistischer worden en weinig ruimte laten voor eigen fantasie; alles is al ingevuld.

Wij maken ons hier zorgen over.

Fantasie/verbeeldingskracht is een belangrijk, waardevol en krachtig –helaas vaak onderschat- eigenschap voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen.

Fantasie maakt creatief en speelt een belangrijke rol in het leervermogen van het kind. Het stelt een kind in staat om nieuwe ideeën te verzinnen, om originele oplossingen voor uitdagingen te bedenken.
Verbeeldingskracht stelt ook de volwassen mens in staat om verder te denken dan wat hem geleerd is. Het is de basis voor inspiratie, nieuwe ideeën, ontwikkelingen en innovatie.

De makers

Fantasie stelt een kind in staat om zich in te leven in een ander, waardoor het begripvoller is. Het biedt een kind mogelijkheden om beter/anders om te gaan met tegenslagen of moeilijke momenten. Uit eigen ervaring weten we hoe fijn het voor een ernstig ziek kind kan zijn om zich terug te trekken in een eigen fantasiewereld, waar het zich veilig voelt en even op adem kan komen.

Je zou kunnen stellen dat de fantasie een mens creatiever, gelukkiger en socialer maakt.

Om alle bovenstaande redenen vinden wij het zo belangrijk dat de fantasie van het kind gestimuleerd en geprikkeld wordt.
Dat kan op verschillende manieren. Bijv. door te spelen, maar ook door het kind veel voor te lezen. Naast het stimuleren van de fantasie geeft voorlezen verbinding en rust.

Wij willen met ons concept van Toeloeloe en Harrie (groot)ouders stimuleren om meer voor te lezen aan hun (klein)kinderen.

We hebben gekozen voor twee kleurige figuurtjes die de fantasie prikkelen. Het zijn geen standaard figuurtjes, zoals een hond of een muis. Maar het zijn twee figuurtjes die nieuwsgierig maken; een krab en een hagedis. De kleuren zijn fel en aansprekend; rood en groen.

De makers

De verhaaltjes zijn kort (ongeveer 550 woorden), grappig, spannend en herkenbaar. In de verhaaltjes beleven de twee vriendjes Toeloeloe en Harrie de gekste avonturen. Qua karakter zijn ze elkaars tegenpolen. Toeloeloe – het krabje – is stoer, eigenwijs, impulsief en nieuwsgierig. Harrie – de hagedis-  is een beetje angstig, bedachtzaam, wat traag en zeer invoelend. Ze accepteren elkaars verschillen en leren juist van elkaar. De verhaaltjes gaan over -voor kinderen -herkenbare dingen zoals bang zijn, samenwerken, ruzie maken, je zin willen krijgen, pesten, onzekerheid, grapjes uithalen etc. Dit allemaal overgoten met een humorvol en luchtig sausje. Tevens doen de kinderen kennis op over de natuur.

De tekeningen zijn bijzonder aansprekend en kleurrijk. Ze verbeelden een moment uit het verhaal. Ze zijn bewust niet te gedetailleerd getekend, zodat er nog veel ruimte overblijft voor de fantasie van het kind.

De verhaaltjes zijn zodanig geschreven dat de kinderen tijdens het luisteren worden uitgedaagd om te fantaseren over de dingen die ze horen. Over welk dier gaat dit verhaal? Op welke plek zijn Toeloeloe en Harrie? Hoe kunnen ze een probleem oplossen? Onze tip is dan ook om het verhaal eerst voor te lezen en daarna samen naar de tekening te kijken.

We hebben gemerkt dat Toeloeloe en Harrie de kinderen enorm aanspreken. Ze hebben onmiddellijk een klik met deze vriendjes. De kinderen kunnen zich met hen vereenzelvigen. De wat verlegen kinderen vallen op Harrie, de meer uitbundige kinderen zijn dol op Toeloeloe.

We willen ons concept dolgraag uitbreiden met bijvoorbeeld knuffels, zodat de kinderen met deze twee vriendjes hun eigen fantastische verhaaltjes kunnen bedenken en uitspelen.

Onze wens is dat Toeloeloe en Harrie  concreet zullen bijdragen aan een fantasierijke wereld waarin heel veel wordt voorgelezen!

naar de verhaaltjes